Provado

Vad har hänt med Provado insektspinnar? Var är Provanto sprayen?

Först hette det Provado insektspinnar, sedan blev det Provanto. Men om du försöker köpa Provado pinnar mot ohyra så inser du att det inte finns provadopinnar och heller inte provantopinnar. Vad har hänt?

Kanske var du en av de som hade ett fint förråd med Provado, eller Provanto, hemma. Så det tog lite tid för dig att upptäcka att insektspinnarna som sedan blev till små tabletter nu är borta. Förklaringen är enkel: Det är numera förbjudet inom EU att använda thiaclprid för att bekämpa ohyra.

Därmed så är det helt enkelt så att du inte kan köpa Provado insektspinnar och heller inte Provanto inom EU. Inte i Sverige och inte från våra grannländer. Du måste hitta ett alternativ för att få bort löss, trips, spinn och allt annat som suger musten ur dina krukväxter.

Vi har noterat att vissa utländska butiker som egentligen inte borde föra Provanto spray ändå gör det. Sök online på engelska och se om du kan beställa eller förstå varför du ska byta till ett bättre alternativ för dig, din familj, dina husdjur och dina växter!

Vad kan du använda istället för Provado?

Ett tag så gavs rådet att köpa Provanto istället för Provado och du fann detta alternativ på svenska trädgårdshandlare online.

Nu får du istället använda alternativ som:

Nemasys

Nemasys

Denna produkt är färskvara och ska förvaras i kylen. Den är utformad för din trädgård men kan också fungera på dina krukväxter. Skyddet är säkert att använda och helt ofarligt för barn och husdjur. Nemasys fungerar mot trips.

Här kan du läsa mer om och se pris på Nemasys.

Stroller

Stroller

Det här är en insektsfälla som kan användas mot trips, flugor och mer. Den kan fungera bra och är också helt giftfri då den inte ska appliceras direkt på växten. Stroller kan användas inomhus såväl som i växthus.

Du kan läsa mer om denna produkt och se pris här.

Neudorff Skadekryps Effekt

Neudorrf

Det här är en annan naturlig produkt som kan användas på bladväxter för att få bukt med sugande insekter som bladkvalster, vita flygare och bladlöss. De kommer att kvävas av kaliumfetter som är ofarliga för dig.

Du kan läsa mer och se pris här.

Var finns Substral insektspinnar?

Du kanske har hittat information online om att du kan ersätta Provado eller Provanto med Substral insektspinnar eller Substralsprayen. Detta är inte längre relevant. År 2021 utgick denna produkt vilket givetvis har samma anledning som att provadopinnar och provantopinnar inte längre går att få tag på.

Provanto
På butiker som Stick kan du se att Provanto har utgått.

Det händer en hel del inom denna bransch och som hemmaodlare får du helt enkelt följa med i svängarna. Nu behöver du ju inte känna dig uppgiven av detta. Det finns som du ser här ovan fortfarande bra medel mot trips.

Egentligen kan du ju se detta som goda nyheter. För då du inser att de medel som du tidigare använt dig av med goda resultat kan ha varit farliga för dig och dina kära så är det ju inte bra. Miljövänlig och människovänlig skadedjursbekämpning är ändå att föredra!

Viktigt att tänka på

Om du på något sätt lyckas få tag i Provado insektspinnar eller Provanto pinnar eller spray så måste du komma ihåg att detta är farliga medel för dig och dina husdjur. Det här är inte medel du ska använda på växter som ska ätas!

Håll skadedjuren på avstånd med regelbunden behandling

Något som är bra att komma ihåg är att produkterna som ersätter Provanto insektspinnar precis som tidigare medel inte håller för evigt. För att hålla skadedjur på avstånd måste du behandla regelbundet.

Det duger inte att spraya bladen en gång och sedan glömma bort detta. Kika alltid på hur många veckor som medlet kommer att fungera. Därefter är det dags att behandla igen. Men det är inte nödvändigtvis så att du måste spraya från start.

provanto alternativ
Det finns bra alternativ till Provado och Provanto!

Många upplever att det går bra att vänta med att använda provadopinnar mot trips och de ersättningsmedel som nu finns då du först upptäcker att sugarna är där. Insektspinnar må ha varit effektiva och enkla att använda men spray är ju minst lika enkelt.

Läs alltså instruktionerna noga och påminn dig själv. Det gäller ju att inte överdriva. För mycket av det goda kan också få negativa konsekvenser. Om du är van vid pinnar mot ohyra är det viktigt att du lär dig hur du hanterar spray som numera är standard för att ta hand om krukväxter och avskräcka trips och löss.

Tänk också på att ta bort källan

Om du får ullöss i en orkidé så ska du tänka på att dessa snabbt kan ta sig vidare till nästa kruka. När du väl har upptäckt ett angrepp så behandlar du det. Samtidigt är det klokt att ta bort växter med blad som ännu inte har fått besök. Då kan du minska risken för ett krig som du inte vinner.

Det här kan vara bra att tänka på för dig som helst inte behandlar friska växter mot ohyra. Om du tänker punkt-behandla så ska du också flytta på växterna som är punkter tills du är säker på att de är fria från allt från ullöss till trips.

Positivt med säkra alternativ till Provado och Provanto

Oavsett om du vant dig vid att kalla insektspinnar för Provado eller Provanto så kan du säkert hålla med om att det ändå inte var så kul med medel som är skadligt för dig och dina husdjur. Nu när det inte längre är tillåtet att använda Provado insektspinnar så blir du tvingar till hälsosammare alternativ. Du behöver inte skadedjursföretag för att lyckas med detta, bara lite tålamod och kanske också kreativitet och innovation.

Så ge inte upp. Det är klart att det är lite irriterande att du måste tänka om och släppa tanken om insektspinnar som du var så nöjd med. Men se framåt mot en säkrare framtid för dig, dina barn, dina husdjur och så dina växter förstås!

Du kan också göra egen såpspritblandning, kolla här:

Recension av Nomor

Nomor kan hjälpa dig med professionell skadedjurssanering såväl som med andra viktiga tjänser. Om du jobbar inom livsmedelsbranschen och behöver stöd för hygien och utbildning inom

Läs mer »