katt i gräs

Så håller du din katt fri från skadedjur

Den som har en utomhuskatt vet hur obehagligt det kan kännas då katten kommer hem med gäster. Fästingar som lurar i soffan eller i sängen är inte roligt. Dessutom mår ju katten inte särskilt bra av att fungera som transport och boplats för allt från loppor och termiter till fästingar.

Vad kan du göra för att hålla din katt fri från skadedjur? Vi ser på 5 smarta tips som du kan beakta nästa gång du inser att kissen är full av fästingar igen.

Skydda katten mot parasiter med rätt metod

När du ser på pris för en brittisk korthår katt så kanske du inte tänker på kostnaden du sedan kommer att ha löpande för att ta hand om den. Men faktum är att du kommer att få investera i verktyg för att plocka bort fästingar såväl som i medel för att hålla dem på avstånd.

Idag vet vi mycket mer om hur medel som ektoparasitmedel påverkar kattens hälsa och därmed kan du också behöva lägga lite tid på research. I vissa fall kanske du väljer att inte behandla pälsen med medel utan snarare kamma och plocka bort insekter så snart de dyker upp.

Även inomhuskatter kan behöva behandlingar mot parasiter med jämna mellanrum och det är ju inte så konstigt när du tänker på saken. Om du använder Provado insektspinnar eller sprayar mot kackerlackor i köket så inser du ju att krypen tar sig innanför din ytterdörr vare sig din katt går ut eller inte!

Ta reda på mer om hur du kan hjälpa dig katt att klara de ständiga attackerna från skadedjur. Det kan handla om att:

  • Ge katten rätt typ av kost som motverkar parasitangrepp
  • Kamma och vårda pälsen
  • Se till att katten får det stöd den behöver för att själv sköta sin hygien och till exempel regelbundet kasta upp hårbollar
katt på veranda
Ta hand om din katt så att den inte blir sjuk av parasiter!

Fästingar kan ha borreliabakterier

Det vi måste komma ihåg vad gäller kryp som fästingar är att de kan sprida borreliabakterier. Beroende på var i Sverige du bor så kan det vara så att djur som mårdhunden eller hjortar sprider fästingarna på ett naturligt sätt. Det är hur enkelt som helst för din utomhuskatt att plocka upp dessa efter att ha roat sig lite i samma marker som dessa djur.

Det är på grund av denna risk för borrelia som det ändå är viktigt att se till att använda rätt produkter för att stoppa djuren innan de kommer in i ditt hem och blir en fara för dig och andra familjemedlemmar.

fästing
En fästing kan bära på den farliga borreliabakterien

5 smarta tips för att skydda din katt och ditt hem från skadedjur

  1. Använd säkra produkter för att förebygga loppor och fästingar

Ett av de mest effektiva sätten att förhindra att loppor och fästingar angriper din katt är att använda produkter som förebygger på ett säkert sätt. Dessa produkter finns i olika former. Du kan välja behandlingar för pälsen, halsband med lukt som skadedjuren inte gillar och orala mediciner.

Den här typen av produkter fungerar genom att döda eller stöta bort loppor och fästingar. Det gör att djuren aldrig biter katten eller följer med hem till dig.

  1. Regelbunden skötsel kan göra stor skillnad

Regelbunden skötsel av din katt är ett annat sätt att förhindra skadedjur och fästingar. Att borsta din katts päls regelbundet kan hjälpa till att ta bort eventuella loppor eller fästingar som kan ha fäst sig i din katts päls.

Det är också ett utmärkt tillfälle att kontrollera eventuella tecken på angrepp. En fästing tar ju lite tid på sig att suga sig fast. Om du får bort den innan detta sker så minskar du risken för sjukdom.

  1. Håll din katt inomhus om du kan

Att hålla din katt inomhus är ett annat sätt att förhindra att skadedjur och fästingar angriper dem. Men som vi har nämnt så är det ingen garanti för att katten inte utsätts för några som helst skadedjur. En kackerlacka kan ju ses som en leksak för en katt och det innebär att den faktiskt kan få i sig bakterier som kackerlackan har.

Innekatter är dock mindre benägna att komma i kontakt med skadedjur och fästingar än utekatter. Om du låter din katt vistas utomhus ska du se till att hålla den borta från skogsområden och högt gräs. Det är typiska boplatser för fästingar och andra skadedjur som kan följa med katten hem.

  1. Städa ditt hem regelbundet

Skadedjur och fästingar kan som sagt sprida sig i ditt hem till andra husdjur och människor. Därför är det viktigt att hålla ditt hem rent och städat för att förhindra angrepp.

sovande katt
Katten som sover i sängen kan lämna fästingar i dina sängkläder!

Dammsug dina mattor regelbundet och tvätta din katts leksaker och eventuella filtar för att ta bort skadedjur eller fästingar som kan gömma sig i dem. Ta också för vana att skydda din säng och soffor med överdrag som är enkla att skaka av och hålla rena.

  1. Rådgör med din veterinär

Om du märker tecken på angrepp såsom sår i pälsen, håravfall till följd av klåda eller rodnad bör du kontakta din veterinär omedelbart. Din veterinär kan ordinera mediciner och behandlingar för att hjälpa till att eliminera skadedjur och fästingar från din katt och förhindra framtida angrepp.

Detta visste du inte om fästingar:

Recension av Insecta

Om du behöver hjälp med skadedjursbekämpning i Borås med omnejd är Insecta ett bra val. De klarar allt från möss till termiter. Insecta har 35 års

Läs mer »

Recension av Nomor

Nomor kan hjälpa dig med professionell skadedjurssanering såväl som med andra viktiga tjänser. Om du jobbar inom livsmedelsbranschen och behöver stöd för hygien och utbildning inom

Läs mer »